Kontantbarometern: Kontantuttagen minskar med 13 procent

Under första halvåret 2024 tog varje svensk i genomsnitt ut 398 kronor i månaden ur Bankomats kontantautomater, vilket är en minskning med 13 procent jämfört med motsvarande period 2023. Även insättningarna av kontanter minskade.

– Jag är rejält oroad över utvecklingen. Kontanthanteringen har nu hamnat i en negativ och självförstärkande spiral. Den stadigt minskande efterfrågan på kontanter leder till att privata företag drar ner på sin kontantservice, vilket gör det svårare för konsumenter att använda kontanter och då minskar deras efterfrågan ännu mer, och så vidare, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB.

Under första halvåret 2024 tog svenskarna ut i genomsnitt 398 kronor per person och månad. Motsvarande siffra för våren 2023 var 455 kronor. Svenskarnas uttag av kontanter minskade därmed med 13 procent. Sett över längre tid har uttagen av kontanter minskat med i genomsnitt 10 procent per år.

Den nya statistiken visar att också insättningarna av kontanter minskade något, från 156 kronor per person och månad våren 2023 till 153 kronor våren 2024.

– Digitaliseringen av betaltjänster är på många sätt mycket positiv. Men det finns fortfarande ett stort samhällsbehov av kontanter, inte minst för Sveriges krisberedskap. Nu har vi kommit till ett läge då nedmonteringen av kontanthanteringen har gjort vårt samhälle mycket sårbart. Det går inte att snabbt bygga upp kontantinfrastrukturen när krisen plötsligt kommer, säger Johan Nilsson.

I januari i år tillsatte regeringen en utredning om möjligheten att betala med kontanter. Utredaren Dennis Dioukarev har även frihet att föreslå fler åtgärder för att stärka kontanthanteringen i samhället och ska redovisa resultatet av uppdraget senast den 31 december 2024.

– För att kontanthanteringen ska fungera framöver behövs en kombination av självreglering bland marknadsaktörer, inte minst inom handel och besöksnäring, och statliga insatser. I slutändan ligger dock huvudansvaret för att upprätthålla en samhällsviktig infrastruktur med svag kommersiell bärkraft på staten, säger Johan Nilsson.

För mer information, kontakta:
Johan Nilsson, marknadschef, 070-775 88 47, [email protected]  Jenny Danielsson, pr- och kommunikationsansvarig, 070-775 88 47, [email protected]

Fakta om Kontantbarometern
Statistiken bygger på de samlade uttagen och insättningarna från Bankomats kontantautomater i landet. Beräkningen av genomsnitt per person bygger på SCB:s statistik över hela Sveriges befolkning.
Kontantbarometern per län
Uttag och insättning per person och månad under första halvåret 2024 i varje län.

Källa: Bankomat

Bankomat AB erbjuder människor möjlighet att ta ut och sätta in kontanter via våra välkända blå kontantautomater, som finns på nästan 600 orter i Sverige. I ungefär 250 av automaterna finns resevaluta. Bankomat står för trygghet, effektivitet och nytänkande.